SAM står för systematiskt arbetsmiljöarbete

SAM är en förkortning för ”” som innebär att man systematiskt utför förebyggande åtgärder för en bra arbetsmiljö för alla arbetare. I praktiken gäller det då att ta hänsyn till och uppmärksamma allt i arbetsmiljön som kan påverka de anställdas hälsa och säkerhet. Det kan handla om att göra gula markeringar på golvet där det absolut inte får blockera t.ex. brandutgångar, brandsläckare etc. En annan del är att kontrollera truckar så att de är felfria, att maskiner har skydd som krävs samt att anställda använder de skyddsutrustningar som föreskrivs. Om skyddsutrustning finns men inte används vid ett olyckstillfälle är det stor risk för att försäkringar inte täcker de skador som uppstått.

Effektivast fungerar detta då en hel arbetsplats samarbetar för en bättre arbetsmiljö. Desto fler som håller koll, desto större chans är det att brister upptäcks i tid.

Hur fungerar systematiska arbetsmiljöarbeten?

Som inom de flesta arbetsområden så ska det finnas någon som bär huvudansvaret även inom arbetsmiljön. Detta ansvar är uppdelat på flera personer. I första hand är det arbetsgivaren som har huvudansvaret. Dock kan han utse en chef som företräder honom/henne. Ett krav som ställs här är att personen har mycket god kännedom om arbetsmiljölagen samt vilka arbetsmiljöregler som gäller på företaget.

De viktigaste utöver chefen är arbetstagarna, som ser situationerna dagligen ur ett vardagligt perspektiv. En annan viktig person till när det gäller arbetsmiljön är skyddsombudet. Han/hon är representant för arbetarna samt är med vid planering för åtgärder för arbetsmiljön, samt är delaktig då förändringarna sker. Han är även delaktig i undersökningar av miljön på arbetsplatsen. Företagshälsovården är också en viktig del i arbetet. De kan vara med i riskundersökningar samt föreslå åtgärder och utbilda företagets personal. Det finns utbildningar inom detta för att förbättra företagens arbetsmiljö, vilket även leder till högre trivselfaktor.